Δεδομένων των δυσμενών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στον κλάδο των Φ/Β με την ψήφιση του Ν. 4254/2014 (NEW DEAL) και εξειδικεύοντας τους γενικούς σκοπούς του συνδέσμου μας που καθορίζονται στο καταστατικό, η σημερινή στρατηγική που κατευθύνει την δράση του υπό σύσταση ΣΠΗΕΦ Ν. Δωδεκανήσου όπως συζητήθηκε και συμφωνήθηκε ομόφωνα από την προσωρινή διοίκηση κινείται στους εξής άξονες:

1. Αντίθεση γενικά στο πνεύμα και το γράμμα του νόμου 4254/2014 με τον οποίο η πολιτεία μονομερώς καταστρατηγεί υπογεγραμμένες συμβάσεις και οδηγεί στον αφανισμό χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρηματίες του κλάδου. Προσπάθεια κατάργησης ή τροποποίησής του με την ενημέρωση όσων μελών μας το επιθυμούν σχετικά με τη χρήση ένδικων μέσων και τον συντονισμό νομικών ενεργειών όπου αυτό είναι εφικτό για την μείωση των σχετικών δαπανών τους. Απώτερος σκοπός μας είναι να καταλήξουμε συναινετικά μέσα από ουσιαστική διαβούλευση Πολιτείας και παραγωγών σε λύσεις που θα σέβονται τις υπάρχουσες συμβάσεις και θα περιλαμβάνουν ανυπερθέτως αντισταθμιστικά οφέλη προκειμένου να ανακτηθούν πλήρως οι όποιες άμεσες απώλειες κάθε παραγωγού.

2. Παρά την γενική διαφωνία μας στο πνεύμα και το γράμμα του νόμου, εκτός της δικαστικής δράσης που συνεπάγεται ως γνωστόν δαπανηρές, χρονοβόρες και ψυχοφθόρες διαδικασίες με αβέβαια αποτελέσματα, συμφωνήθηκε ότι ο ΣΠΗΕΦ Ν. Δωδεκανήσου δεν θα επαναπαυτεί περιμένοντας παθητικά το δικαστικό αποτέλεσμα. Ακολουθώντας υποχρεωτικά, αν και διαφωνεί, την φιλοσοφία και την προσέγγιση του ΥΠΕΚΑ και της τρόικας που απαιτούν μηδενικό έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ και αναλογική κατανομή του οικονομικού βάρους μέσω της ομογενοποίησης των οικονομικών αποδόσεων, με δυναμισμό θα διεκδικήσει την έστω και μερική βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης και θα επιδιώξει αναθεώρηση και/ή συμπλήρωση των υφισταμένων παραμέτρων του νόμου, όπου αυτές λειτουργούν σε βάρος των μελών μας.

2.1 Στα πλαίσια της προαναφερθείσας αγωνιστικής του δράσης και έχοντας επίγνωση της πραγματικής κατάστασης ο σύνδεσμός μας θα προσπαθήσει με ρεαλισμό να επιτύχει εφικτούς βραχυπρόθεσμους στόχους που σχετίζονται με την άρση επιμέρους αδικιών και στρεβλώσεων στη βάση τεκμηριωμένων επιχειρημάτων και λύσεων που απορρέουν από λεπτομερείς επιστημονικές μελέτες. Αναλαμβάνοντας ενεργητικό ρόλο, θα συμβάλλουμε σε τέτοιες μελέτες, συνεργαζόμενοι δημιουργικά είτε με άλλους συλλόγους είτε με τους κατά νόμο υπευθύνους για την ανάλυση της ενεργειακής αγοράς, όπως το ΥΠΕΚΑ και την ΡΑΕ.

2.2 Πρώτος στόχος του αγώνα τίθεται η άρση των εξόφθαλμων αδικιών
εις βάρος των επενδύσεων,
α) που έχουν υλοποιηθεί στα ΜΔΝ
β) που κατατάσσονται στην κατηγορία ΜΕ (με επιχορήγηση).
Τα ευρήματα των δύο μελετών που έχουν εκπονηθεί από επιστημονική ομάδα των ΣΠΗΕΦ ΜΔΝ θεωρούμε ότι είναι αποκαλυπτικά των σφαλμάτων που έχουν γίνει στις παραδοχές και στην μεθοδολογία υπολογισμού των εσωτερικών βαθμών απόδοσης (IRR) που καθόρισαν τις τιμές του νόμου, οι δε προτάσεις στις οποίες καταλήγουν είναι ευνοϊκές για όλα τα μέλη μας σε σύγκριση με τις επιταγές του Ν. 4254/2014, αλλά συγχρόνως ρεαλιστικές και εφικτές. Ως εκ τούτου, ο σύνδεσμός μας, θα συνεχίσει με επιμονή και υπομονή να επιδιώκει συνεχή και αδιάκοπο εποικοδομητικό διάλογο με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και με αρμόδιους φορείς παρουσιάζοντας, αναλύοντας και εξηγώντας τα ευρήματα και τις προτάσεις των συγκεκριμένων μελετών.

ΣΠΗΕΦ Δωδεκανήσου

9/6/2014