ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 19/02/2015

Ευχαριστημένοι και συγκρατημένα αισιόδοξοι, από τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση με τον υπουργό ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, δηλώνουν οι Σύλλογοι Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας Μη Διασυνδεδεμένων Νήσων (ΣΠΗΕΦ ΜΔΝ).

Στη συνάντηση, που έγινε στις 18 Φεβρουαρίου, πλην του κ. Λαφαζάνη, συμμετείχαν εκπρόσωποι των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Φ/Β, ο κ. Πετράκος, η κα. Ουζουνίδου, ο κ. Αλεξόπουλος και ο κ. Γκαρής πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ.

Για τους ΣΠΗΕΦ Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών συμμετείχαν οι κ. Θανάσης Καμπούρης ως εκπρόσωπος του ΣΠΗΕΦ Δωδεκανήσου και κ. Γιώργος Γιατράκος ως εκπρόσωπος των ΣΠΗΕΦ Ανατολικής Κρήτης, Ρεθύμνου και Χανίων.

Ομολογουμένως έγινε μια αρκετά εποικοδομητική συζήτηση παρόλο που η ατζέντα ουσιαστικά περιορίστηκε στα εξής θέματα:

  1. Αντιμετώπιση του φλέγοντος ταμειακού προβλήματος του ΛΑΓΗΕ το οποίο επαγωγικά δημιουργεί οξύ πρόβλημα ρευστότητας στους παραγωγούς λόγω των καθυστερήσεων στις πληρωμές τους.
  2. Κρατική παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα προκειμένου εμπράκτως να σταθεί αρωγός στους παραγωγούς που με βάρβαρο τρόπο επλήγησαν από το new deal και όχι μόνο.

Οι προτάσεις που ακούστηκαν ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσες και ο υπουργός υποσχέθηκε να τις υλοποιήσει. Αν αυτή τη φορά δεν παραμείνουν υποσχέσεις αλλά μετουσιωθούν σε πράξη θα υπάρξει πραγματική ανακούφιση των παραγωγών.

Οι εκπρόσωποι των ΜΔΝ γνωρίζοντας ότι οι Σύλλογοι του διασυνδεδεμένου θα επικεντρωθούν αποκλειστικά στα συγκεκριμένα θέματα, συμφώνησαν απόλυτα με τις προτάσεις που κατατέθηκαν, επιπλέον όμως προσπάθησαν να διευρύνουν περαιτέρω την θεματολογία σε εξίσου σοβαρά ζητήματα, τα οποία για τους παραγωγούς των ΜΔΝ είναι εξόχως σημαντικότερα. Συγκεκριμένα:

Α) επανέλαβαν την άποψη τους ότι το New Deal με τον αυταρχικό τρόπο που έγινε είναι άδικο και αντισυνταγματικό παραπέμποντας στις τοποθετήσεις διακεκριμένων συνταγματολόγων κάποιοι εκ των οποίων τυγχάνουν υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησής του,

Β) επεσήμαναν την ανάγκη άμεσης άρσης των ακραίων αδικιών του New Deal εις βάρος των παραγωγών των ΜΔΝ και ιδιαίτερα όσων κατατάσσονται στην κατηγορία ΜΕ (Με Ενίσχυση) παραπέμποντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον προηγούμενο υπουργό, όχι ως ρουσφετολογική παροχή τοπικών βουλευτών, αλλά κατόπιν εξέτασης των μελετών και των προτάσεων των ΣΠΗΕΦ ΜΔΝ από τον τομέα ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ,

Γ) Παρουσίασαν ακριβέστατη κοστολόγηση των προτάσεων τους που είναι της τάξεως των 4,2 εκ ευρώ, ποσό απειροελάχιστο και διαχειρίσιμο συγκρινόμενο με το εισρέον ποσό των 1,8 δις ευρώ του ΕΛΑΠΕ (δηλαδή μόλις το 0,23% του λογαριασμού) και με το πλεόνασμα των 130 εκ. ευρώ που δημιουργείται από την λειτουργία των ΑΠΕ στα ΜΔΝ και που χρηματοδοτεί γενναιόδωρα επί σειρά ετών το λογιστικό έλλειμμα.

Δ) Κατετέθη συγκεκριμένη πρόταση στη φιλοσοφία του Ιταλικού New Deal για παροχή ουσιαστικών αντισταθμιστικών ωφελημάτων μέσω επέκτασης των συμβάσεων με τις μειωμένες τιμές για τόση διάρκεια, ώστε κάθε παραγωγός να ανακτά τις απώλειες που είχε εξ αιτίας του New Deal και της έκτακτης εισφοράς.

Οι εκπρόσωποι των ΣΠΗΕΦ ΜΔΝ έμειναν ευχαριστημένοι και συγκρατημένα αισιόδοξοι από τα όσα ειπώθηκαν από επίσημα χείλη της διοίκησης γιατί:

  1. δημοσίως ακούστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σεβαστεί ότι έχει υπογράψει και ότι έχει υποστηρίξει με δημόσιες τοποθετήσεις του, πόσω μάλλον με ερωτήσεις του στη βουλή.
  2. για πρώτη φορά δημοσίως από το πλέον αρμόδιο πρόσωπο, αυτό του προέδρου του ΛΑΓΗΕ, υποστηρίχτηκε ότι νόμιμα ο ΔΕΔΔΗΕ πληρώνει τους παραγωγούς των ΜΔΝ με τον ρυθμό που τους πληρώνει (δηλαδή ανεξάρτητα από τον ΛΑΓΗΕ, χωρίς να αντλεί πόρους από τον ειδικό λογαριασμό, όπως προβλέπεται εφόσον ο σχετικός λογαριασμός χρεοπιστώσεων για τις ΑΠΕ που τηρεί ο ΔΕΔΔΗΕ είναι πλεονασματικός).

Μοναδικό αρνητικό της συζήτησης ήταν η επιμονή ορισμένων, που αποτέλεσαν άτυπο σύμβουλο της προηγούμενης ηγεσίας, να εξακολουθούν να υπερασπίζονται την άποψη ότι με το New Deal επήλθε πράγματι ομογενοποίηση των IRR, να μην αποδέχονται την ύπαρξη αδικιών και να παροτρύνουν τον υπουργό, ωσάν να μην έχουν αντιληφθεί ότι έχουν μεσολαβήσει εκλογές και έχει ήδη αλλάξει το πρόσωπο, να αποδεχτεί ότι όλα είναι καλώς καμωμένα από την προηγούμενη κυβέρνηση, συνεπώς δεν χρήζει ούτε της παραμικρής βελτίωσης. Την ομογενοποίηση των IRR είχε αμφισβητήσει εσχάτως ακόμη και ο προηγούμενος υφυπουργός καθώς και στελέχη του υπουργείου, οι οποίοι σε ανακοινώσεις τους το περασμένο φθινόπωρο δεσμεύθηκαν για βελτιώσεις στις τιμές αμέσως μετά την οριστική απόσβεση του λογιστικού ελλείμματος.

Ευτυχώς, αυτό που τελικά επικράτησε ήταν ένα αίσθημα αισιοδοξίας και ελπίδας, διότι για πρώτη φορά ο αρμόδιος υπουργός έκανε μια ουσιαστική διαβούλευση με όλους τους εκπροσώπους του κλάδου και υποσχέθηκε συνέχεια με πιο εξειδικευμένες συναντήσεις. Το γεγονός αυτό μαρτυρά ότι ο νέος υπουργός, σε αντίθεση με τους προηγούμενους, διαπνέεται από τις αρχές του διαλόγου, της συλλογικότητας και της δημοκρατικότητας.