Συνάδελφοι,

Οι ΣΠΗΕΦ ΜΔΝ έχουν ποικιλοτρόπως έως σήμερα διαμαρτυρηθεί και εκφράσει την αγανάκτηση τους για τις εξοντωτικές καθυστερήσεις στις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ οι οποίες ειδικά στην περίπτωση των ΜΔΝ, όπως θα εξηγήσουμε ευθύς αμέσως παίρνουν την πιο άδικη και σκληρή μορφή.

Ο ειδικός λογαριασμός από τον οποίο πληρώνονται οι ΑΠΕ των ΜΔΝ είτε με την υπόσταση του Λ-Ζ του άρθρου 178 του ΚΜΔΝ είτε ως ΕΛΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ ΜΔΝ του άρθρου 23 του ν.4414/2016, είναι εντυπωσιακά πλεονασματικός με πλεόνασμα που στην πενταετία 2012 – 2016 υπερβαίνει τα 450 εκ ευρώ. Συνεπώς, όχι μόνο εκ των συμβάσεων, του ΚΜΔΝ και του νόμου, αλλά και εκ των λογιστικών στοιχείων του ειδικού λογαριασμού των ΜΔΝ δεν δικαιολογείται έστω μία ημέρα καθυστέρησης. Εντούτοις, οι καθυστερήσεις για πολλά από τα μέλη μας που δεν έχουν πληρωθεί την παραγωγή του Ιουνίου ανέρχεται στους 7 μήνες.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που εκτίθενται στον πίνακα που ακολουθεί, ενώ τα έσοδα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ των ΜΔΝ για το έτος 2016 είναι περίπου 220 εκ ευρώ, έχουν αποδοθεί σε αυτόν μέχρι σήμερα μόλις 77 εκ. Περισσότερα από 140 εκ έχουν οδηγηθεί παρανόμως σε αλλότριους προορισμούς.

Picture1

Το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι το εξής: Παρανόμως και εξαιρετικά για τα ΜΔΝ, στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ των ΜΔΝ δεν έχει αποδοθεί καν το ποσό που αντιστοιχεί στο ΜΜΚ των θερμικών μονάδων (περίπου 110 εκ ευρώ) το οποίο λαμβάνουν ανεξαιρέτως όλοι οι σχετικοί λογαριασμοί εκκαθάρισης της ηλεκτροπαραγωγής, ακόμη και ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ του ΔΣ που τηρεί ο ΛΑΓΗΕ.

Είναι δε βέβαιο ότι, αν δεν υπήρχαν οι ΑΠΕ των ΜΔΝ και για ενέργεια ίση με αυτήν που παράγουν, θα πληρωνόταν στις θερμικές μονάδες υψηλότερο ΜΜΚ από το σημερινό (καύσιμα, μισθοδοσία, συντήρηση μονάδων κ.λπ.) και μάλιστα πολύ νωρίτερα από το χρόνο που θα πληρωνόταν η παραγωγή ΑΠΕ των ΜΔΝ ακόμη και αν τηρούνταν οι συμβατικοί χρόνοι πληρωμής. Συνεπώς, ακόμη και με αυστηρή τήρηση των συμβατικών χρόνων, οι ΑΠΕ των ΜΔΝ βελτιώνουν σημαντικά τη ρευστότητα των ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ.

Για τους παραπάνω λόγους, οι ΣΠΗΕΦ ΜΔΝ μέχρι σήμερα, έχουν αποστείλει πλήθος επιστολών διαμαρτυρίας προς πάσα κατεύθυνση (ΥΠΕΝ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ, ΡΑΕ), έχουν αποστείλει εξώδικες διαμαρτυρίες στον ΔΕΔΔΗΕ, έχουν καταθέσει ενώπιον της ΡΑΕ καταγγελία κατά ΔΕΔΔΗΕ – ΔΕΗ και αναμένουν πολύ σύντομα -έστω και με αδικαιολόγητη καθυστέρηση- την απόφαση, έχουν οργανώσει με απόλυτη επιτυχία παραστάσεις διαμαρτυρίας στα τοπικά γραφεία  του ΔΕΔΔΗΕ στα νησιά και έχουν προειδοποιήσει τον ΔΕΔΔΗΕ για κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς και καταιγισμό μαζικών αγωγών.

Επειδή, θεωρούμε ότι πρέπει να παραδοθούν στη λήθη λογικές του παρελθόντος: «ο θάνατος σου ζωή μου» ή «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα»,

Επειδή, ο αγώνας για την αποκατάσταση της νομιμότητας στο θέμα των πληρωμών, και όχι μόνο, είναι κοινός, καθώς ολόκληρος ο κλάδος έχει μετατραπεί επί της ουσίας σε μαξιλάρι ρευστότητας της ΔΕΗ,

Επειδή, οι αγώνες πρέπει να μας ενώνουν,

Επειδή, το ποτήρι ξεχείλισε για όλους μας,

οι ΣΠΗΕΦ ΜΔΝ χαιρετίζουν την πρωτοβουλία των ΣΠΕΦ και ΠΣΑΦ για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΝ και δηλώνουν ότι, παρά τις αντικειμενικές – γεωγραφικές δυσκολίες θα ενισχύσουν με όλες τους τις δυνάμεις την προσπάθεια αυτή.

Καλούμε συνεπώς τα μέλη μας σε κινητοποίηση και συμμετοχή στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΝ την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017 στις 13:00 μ.μ.

 

Η Επιτροπή Εκπροσώπησης των Συλλόγων:

Καμπούρης Θανάσης     |     Γιατράκος Γιώργος     |     Φαϊτατζόγλου Κώστας

 

Οι πρόεδροι των Συλλόγων:         

Καλλιμάνης Παντελής

ΣΠΗΕΦ Ανατολικής Κρήτης

Κουτράκης Ιωάννης

ΣΠΗΕΦ Ν. Χανίων

Φεσσάς Ανδρέας

ΣΠΗΕΦ Ν. Ρεθύμνου

Αλέξανδρος Χασάπης 

ΣΠΗΕΦ Ν. Δωδεκανήσου

Φαϊτατζόγλου Κώστας

ΣΠΗΕΦ Α. Αιγαίου

Χιωτέλης Λάμπρος

ΣΠΗΕΦ Ν. Λέσβου