Συνάντηση με τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ

Την Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων ΣΠΗΕΦ Δωδεκανήσου κ. Θ. Καμπούρης και ΣΠΗΕΦ Ανατολικής Κρήτης κ. Γ. Γιατράκος συναντήθηκαν με σύσσωμη την διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ με θέμα την πρόσφατη καταγγελία που κατέθεσαν οι Σύλλογοι ενώπιο της ΡΑΕ διαμαρτυρόμενοι για τις παράνομες καθυστερήσεις των πληρωμών.

Από μεριάς ΔΕΔΔΗΕ παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος κ. Ν. Χατζηαργυρίου, ο αντιπρόεδρος κ. Ι. Μάργαρης, ο Δ/ντης οικονομικών λειτουργιών κ. Ξ. Πρίνος, η Δ/ντρια ΔΔΝ κ. Ε. Σταυροπούλου, η τομεάρχης εκκαθάρισης κ. Π. Πιτσούνη, καθώς και οι δύο νομικοί σύμβουλοι του οργανισμού.

Ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ και σύσσωμη η διοίκηση, αφού ανανγώρισαν το δίκαιο του αιτήματός μας και το εύλογο των προτάσεών μας, δεσμεύτηκαν:

  • Ότι ενόψει της εξέτασης της καταγγελίας ενώπιο της ΡΑΕ, θα εξοφλήσουν τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και πιθανότητα Σεπτέμβριο εντός του 2015, ανεξάρτητα από τον ρυθμό πληρωμών του ΛΑΓΗΕ στα Φ/Β του διασυνδεδεμένου,
  • Ότι θα στηρίξουν το αίτημα των συλλόγων μας προς τη ΡΑΕ για εκ νόμου προβλεπόμενο, εντελώς ανεξάρτητο ειδικό λογαριασμό, πράγμα που ακριβώς την επόμενη μέρα επιβεβαιώθηκε με κοινοποίηση εγγράφου στήριξης των θέσεών μας, υπογεγραμμένο από τον πρόεδρο του ΔΕΔΔΗΕ,
  • Ότι θα παράσχουν στατιστικά στοιχεία με την ποσόστωση σταθερών συστημάτων και συστημάτων tracker, ώστε να καταρριφθεί επιτέλους ο μύθος των δήθεν διαστημικών επιδόσεων των σταθμών στα νησιά λόγω παραπάνω ηλιοφάνειας.

Σύνδεσμοι:

Καταγγελία των Συλλόγων μας ενώπιο της ΡΑΕ

Αίτημα των Συλλόγων μας προς τη ΡΑΕ

Απάντηση ΔΕΔΔΗΕ προς ΡΑΕ

Ημερίδα διαβούλευσης με τον υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας κ. Π. Σκουρλέτη

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτης Σκουρλέτης, στα πλαίσια μιας εκτενούς και ολοκληρωμένης επικοινωνίας μεταξύ θεσμικών φορέων και παραγόντων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προσκάλεσε τις διοικήσεις των συλλόγων μας σε διαβούλευση αναφορικά με τις ρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας.

Εκ μέρους των συλλόγων ΣΠΗΕΦ ΜΔΝ παρευρέθησαν:

  • Οι κ.κ. Π. Καλλιμάνης, πρόεδρος και Γ. Γιατράκος, αντιπρόεδρος του ΣΠΗΕΦ Ανατολικής Κρήτης
  • Ο κ. Θ. Καμπούρης, αντιπρόεδρος του ΣΠΗΕΦ Δωδεκανήσου
  • Ο κ. Ι. Κουτράκης, πρόεδρος του ΣΠΗΕΦ Χανίων
  • Ο κ. Κ. Λενακάκης, μέλος ΔΣ του ΣΠΗΕΦ Ρεθύμνου

Για λογαρασμό των τεσσάρων συλλόγων τοποθετήθηκε με σύντομη ομιλία του ο κ. Καμπούρης:

Κύριε Υπουργέ,

Σας ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση στη σημερινή συνάντηση, όμως οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι άφησε μια γλυκόπικρή γεύση στα μέλη μας δεδομένου ότι η θεματολογία δεν συνάπτεται με τα ΜΔΝ και ιδιαίτερα με τα φλέγοντα ζητήματα που ταλανίζουν τους νησιώτες παραγωγούς και σχετίζονται με τις ακραίες αδικίες του ND. Για τα προβλήματά μας αυτά διακαώς επιθυμούμε και επίμονα προσπαθούμε, από την πρώτη κιόλας θητεία σας, για μια ιδιαίτερη συνάντηση, δίχως όμως επιτυχία προς το παρόν, παρόλο που άλλοι σύλλογοι είχαν αυτή την τιμή και την διαφήμισαν. Ας μη λησμονούμε κάτι σημαντικό, η αγορά η/ε των ΜΔΝ είναι μια διακριτή-ανεξάρτητη αγορά με πολλές και μεγάλες διαφορές σε σχέση με την αγορά του ΔΣ. Η διαφορετικότητά της δεν είναι αμιγώς γεωγραφική, είναι πρωτίστως τεχνική. Ομοίως ανεξάρτητη και διαμετρικά αντίθετη με το ΔΣ ήταν και η ανάπτυξη των ΑΠΕ στα ΜΔΝ και μάλιστα με λελογισμένο τρόπο, ώστε, όχι μόνο δεν δημιουργεί ελλείμματα αλλά παράγει και εντυπωσιακά πλεονάσματα. Οι δε παραγωγοί ΑΠΕ στα ΜΔΝ οι οποίοι ουδεμία συνάφεια είχαν με το έλλειμμα του ε.λ. του ΛΑΓΗΕ έχουν σήμερα τα δικά τους προβλήματα. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η θάλασσα που υπάρχει ανάμεσα μας μας κατατάσσει σε μια άλλη Ελλάδα ή ότι επειδή είμαστε υπερβολικά λιγότεροι σε αριθμό, σε σχέση με άλλες κατηγορίες, θα μένουμε μονίμως στο περιθώριο. Ακούστε μας και κρίνετε μας ανάλογα με την δύναμη των επιχειρημάτων μας και την τεκμηρίωση των προτάσεων μας και όχι από το πλήθος στο οποίο προδήλως υστερούμε.

Εν συντομία οι θέσεις μας για το New Deal

  1. Επουδενί λόγω δικαιολογείται οι τιμές των ΜΔΝ να είναι χαμηλότερες από τις αντίστοιχες του ΔΣ. Προ ND, για πολύ συγκεκριμένους λόγους που εξακολουθούν να ισχύουν, οι τιμές στα ΜΔΝ είχαν μια υπεροχή 11%. Με το ND δεν είχαμε καν εξίσωση των τιμών αλλά αντιστροφή στο πρόσημο της σχέσης.  
  2. Η απώλεια εσόδων των έργων ΜΕ των ΜΔΝ, λόγω της χαμηλότερης τιμής τους σε σχέση με τα έργα ΧΕ, είναι άδικο και παράλογο να υπερβαίνει το ποσό της καθαρής επιχορήγησης.
  3. Η επέκταση των συμβάσεων πρέπει να γίνεται με τις ήδη μειωμένες τιμές του ND οι οποίες δεν δημιουργούν έλλειμμα.

Σημειωτέον ότι οι προτάσεις μας επί των ανωτέρω δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό μήτε θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα των ειδικών λογαριασμών.

ΜΑΜΚ, ΑΔΙ, ΔΙΑΚΟΨΙΜΟΤΗΤΑ

Σε ότι αφορά στα θέματα της ατζέντας, θεωρώντας φλυαρία την επανάληψη ήδη διατυπωμένων θέσεων δηλώνουμε απλά ότι συντασσόμαστε με τις απόψεις που διατυπώθηκαν από συλλόγους του ΔΣ οι οποίες, εν ολίγοις, τέμνονται στην ανάγκη θωράκισης του Ε.Λ. του ΛΑΓΗΕ από τα εκφυλιστικά φαινόμενα που δημιούργησαν στο παρελθόν οι εν θέματι μηχανισμοί. Επίσης εκφράζουμε την αντίθεση μας στη μεταφορά πράσινων πόρων σε εντελώς αλλότριους με την προστασία του  περιβάλλοντος και την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής προορισμούς. Βεβαίως θέλουμε μια ισχυρή και ανταγωνιστική βιομηχανία και είμαστε υπέρ της ενίσχυσης της αλλά όχι εις βάρος των πολύπαθων παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ όταν μάλιστα έχουν ήδη συμβάλει στην ενίσχυση της με την μείωση που προκαλούν στην ΟΤΣ και όχι μόνο.

Σε κάθε περίπτωση, σημαντική ανακούφιση, αν όχι θεραπεία, από τα διαδοχικά πλήγματα που έχουν δεχτεί και συνεχίζουν να δέχονται οι παραγωγοί ΑΠΕ μπορεί σίγουρα να προσφέρει η ανάκτηση απωλειών μέσω της ουσιαστικής επέκτασης των συμβάσεων και όχι της προσχηματικής που ισχύει σήμερα.

Επίλογος

Κύριε υπουργέ, για την δυνατότητα αναλυτικής παρουσίασης των προβλημάτων των παραγωγών στα ΜΔΝ και τεκμηρίωσης των προτάσεών τους, σχετικά με την άρση των ακραίων αδικιών του ND, σας παρακαλούμε και πάλι θερμά για μια εξειδικευμένη συνάντηση. Όταν ο αρχιτέκτονας του ND μίλησε για αδικίες που πρέπει να διορθωθούν, όταν η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που χειριζόταν τα ενεργειακά θέματα, με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε στην αντιπολίτευση είτε στην κυβέρνηση, είχε την ίδια άποψη περί διόρθωσης των συγκεκριμένων αδικιών, μας είναι ακατανόητη η πεισματική άρνηση ορισμένων να αποδεχτούν την ύπαρξη και την ανάγκη διόρθωσης τους. Αν η άρνηση αυτή υιοθετηθεί και από εσάς, δεν μένει παρά να αναφωνήσουμε όλοι μαζί εν χορώ: «ως εμεγαλύνθη τα έργα σου κύριε Ασημάκη Παπαγεωργίου, πάντα εν σοφία εποίησας».