Ο Σύλλογοί μας συνεχίζουν την εντατική προσπάθεια για την ουσιαστική βελτίωση του ρυθμού των πληρωμών μας από τον ΔΕΔΔΗΕ. Ήδη μετά τις συναντήσεις του Σεπτέμβρη με την ηγεσία της ΔΕΗ, αφού αποδείξαμε ότι οι πληρωμές μας πρέπει να είναι ανεξάρτητες από του ΛΑΓΗΕ και ότι ο νόμος προβλέπει να πληρωνόμαστε κατά προτεραιότητα, είδαμε θεαματικά αποτελέσματα.

Μόλις σε ενάμιση μήνα, διενεργήθηκαν τρεις (3) πληρωμές και πλέον η υπερημερία μειώθηκε από τους 4 στους 2 μήνες.

Με σημερινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Αρθούρο Ζερβό, οι Σύλλογοι συνεχίζουν να πιέζουν προς την κατεύθυνση αυτή:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Κατά την συνάντηση μας στις 4/9/2014, σας περιγράψαμε την κατάσταση των παραγωγών ενέργειας από Φ/Β στα ΜΔΝ και τεκμηριώσαμε, βασισμένοι στα ευρήματα μελετών της επιστημονικής μας ομάδας, πόσο δυσανάλογα, σε σχέση με την ευθύνη τους, και συγκριτικά με άλλους παραγωγούς πλήττονται τα μέλη μας από τον συνδυασμό των διατάξεων του new deal και των ταμειακών ελλειμμάτων του συστήματος. Ελπίζουμε να σας μεταδώσαμε ότι η προσέγγιση των συλλόγων μας χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό (Συνημμένο 1). Από την πλευρά σας, μας μεταδώσατε κατανόηση των προβλημάτων μας και την πρόθεσή σας για έμπρακτη συμπαράσταση, τις οποίες μεταφέραμε στα μέλη μας.

Στο πνεύμα της συνεργασίας που ήδη είχαμε μαζί σας, ακολούθησε επιστολή μας στον ΔΕΔΔΗΕ στις 10/9/2014, που περιείχε σε πιο αναλυτική μορφή την πρόταση Προγράμματος Πληρωμών των μελών μας, προς περαιτέρω επεξεργασία από τον όμιλο της ΔΕΗ (Συνημμένο 2). Το Πρόγραμμα αυτό προέβλεπε πληρωμή της παραγωγής Οκτωβρίου 2014 εντός του τρέχοντος έτους και σταδιακή αποκατάσταση του συμβατικού μας πλαισίου εντός του 2015. 

Δυστυχώς όμως, σύμφωνα με τον κ. Πρίνο, διαφαίνεται σήμερα το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί εντός του 2014, ούτε καν η εξόφληση της παραγωγής του Σεπτεμβρίου, με σοβαρές συνέπειες για όλα τα μέλη μας και καθοριστικές για κάποια από αυτά.

Η κατάσταση κάθε παραγωγού είναι διαφορετική, στον κυκεώνα που έχουν δημιουργήσει οι διαδοχικές, ασύμμετρες και επιεικώς άστοχες παρεμβάσεις του κράτους. Κατά το πλείστον, για την παραγωγή του 2014, όσα έχουν εισπράξει οι παραγωγοί, άλλα τόσα τους οφείλονται, ακόμη και μετά την εφαρμογή του πασιφανώς αντισυνταγματικού Ν. 4254, δηλαδή με τις μειωμένες ταρίφες και «χαρίζοντας» την παραγωγή Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2014 μέσω της πρόβλεψης περί Πιστωτικών Τιμολογίων.

Η εκ νέου συσσώρευση οφειλών με τέτοιο ρυθμό, έχει κάνει ανάστατους τους Φ/Β επιχειρηματίες, αφού έχουν ήδη εμπειρία στο που αυτό δυνητικά οδηγεί. Προχωρούν κατά συνέπεια σε διερεύνηση των επιλογών τους με αλλεπάλληλες συσκέψεις των οργάνων τους οι οποίες (επιλογές) δυστυχώς όλο και περιορίζονται λόγω της μη συνεργατικής συμπεριφοράς που κατά κανόνα επιδεικνύουν οι Ελληνικές Τράπεζες.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι σύλλογοι παραγωγών ΜΔΝ, λόγω και των άμεσων συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας των μελών τους με την θυγατρική της ΔΕΗ, βλέπουν τον Όμιλό σας σαν συνεργάτη. Επίσης κρίνουν από τα δεδομένα που έχουν ότι έχετε κάθε πρόθεση να μην αφήσετε τις υποχρεώσεις απέναντι των μελών τους να εκτροχιαστούν. Άλλωστε το πρόβλημα είναι σε μεγάλο βαθμό εξωγενές και για τη ΔΕΗ.

  • Θεωρούμε ότι υπάρχει χώρος για κοινές παρεμβάσεις μαζί σας για την αντιμετώπιση της ταμειακής κρίσης του ηλεκτρικού συστήματος συνολικά και είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε νέα συνάντηση σχετικά.
  • Eντός του τρέχοντος έτους, εξαντλώντας τα περιθώρια που έχετε, παρακαλούμε θερμά τουλάχιστον για την εξόφληση των τιμολογίων των παραγωγών Φ/Β των ΜΔΝ μέχρι και την παραγωγή του Σεπτεμβρίου 2014.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Συνημμένα:

29-1-Επιστολή-προς-ΔΕΗ-Πρόεδρο-κ.-Αρθ.-Ζερβό1

29-2-Επιστολή-προς-ΔΕΔΔΗΕ-για-βελτίωση-ροής-πληρωμών-παραγωγών-ΦΒ-στα-ΜΔΝ1